Na mijn blog van vorige week kreeg ik verschillende reacties. Mensen die het roerend met me eens waren, anderen die het indringend vonden. En ik kreeg de vraag hoe het dan zit met de generaties die na ons komen. Of we daar dan niet verantwoordelijk voor zijn. En daar zag ik meteen een nieuw verhaal in!
De vraag of we verantwoordelijk zijn, kun je met ja en nee beantwoorden. Maar het gaat er volgens mij om dat jij je afvraagt:
voel IK me daar verantwoordelijk voor?
En als je je daar verantwoordelijk voor voelt, ben je dan ook bereid alles te doen om mee te helpen aan de positieve verandering? Ga je dan nooit meer vliegen, stop je met consumeren, ga je minder eten, leg je een moestuin aan en doe je je airconditioning de deur uit? Want het comfort dat je nu hebt, heeft nu eenmaal consequenties voor ‘de natuur’. En dat moet je opgeven voor een verandering. Maar dat zul je zelf ondertussen ook wel ergens gelezen hebben.
Wat ben je bereid te doen?
Ik wil heel graag heel veel doen voor een betere toekomst, maar ik ben ook gewend aan bepaalde dingen. In de keuzes die ik maak denk ik na of ik het echt nodig heb. Bij sommige dingen hoef ik daar niet meer over na te denken. Bijvoorbeeld als het gaat over eten. Daarvoor kies ik zoveel mogelijk verse producten. Ik maak gebruik van Pieter Pot (klik op deze link als je er ook gebruik van wilt maken) om verpakkingen te besparen en probeer stil te staan bij de impact van het eten dat ik eet. Ik kijk waar mijn eten vandaan komt, hoe het geproduceerd is en welke weg het heeft moeten afleggen voor het op mijn bord ligt. Maar ik ben geen heilig boontje en ben nog niet zover dat ik alleen maar eet wat van dichtbij komt.
Heb ik het echt nodig?
Bij elk ander ding dat ik nodig heb, of dat nu een huishoudelijk apparaat is of een kledingstuk, stel ik mezelf regelmatig de vraag of ik het echt nodig heb. Als het antwoord ja is, dan kijk ik eerst of ik het tweedehands kan vinden. Ik koop tegenwoordig al mijn kleding (behalve mijn onderkleding) via Vinted en Marktplaats. Ook elektronische apparaten en meubels koop ik zoveel mogelijk via Marktplaats, de kringloopwinkel of ik kies voor refurbished. Al moet ik je bekennen dat ik vorig jaar een spiksplinternieuwe laptop kocht, maar daar had ik dan een goede reden voor. Ik was al weken aan het zoeken (wat lang duurde omdat mijn oude laptop nogal traag was) en besloot toen toch voor een hele nieuwe te gaan. Waarbij ik wel even heb gecheckt welke leverancier het meest ‘duurzaam’ was ????.
Tips
En zo kan ik qua besparingstips nog wel een lijstje geven. Wat ik dan ook met plezier doe. Niet alles zal werken voor jou, én er is vast nog veel meer om op te besparen. Daarom ben ik wel benieuwd, welke tip vind jij echt een openbaring en heb je zelf nog andere tips?
Overigens ontdekte ik laatst dat deze duurzaamheidstips ook geld besparende tips zijn. Dus dubbel voordeel! Deze lijst is lang niet uitputtend. Er is natuurlijk nog veel meer wat je kunt doen, maar dit zijn in mijn ogen kleine stappen die je alvast kunt zetten. De essentie van het verhaal is uiteindelijk dat je gaat minderen.
Water besparen
Om water te besparen zet ik sinds kort (na een tip van Kim) een emmer onder de douche die het water opvangt als de douche warm wil worden. Dit water gebruik ik dan vervolgens om de planten water te geven. Water besparen doe ik ook door niet elke keer het toilet door te trekken als ik ben geweest. Ik heb geen vaatwasser en geen bad.
Maak het zelf
Heel veel voedingsmiddelen kun je ook zelf maken. Zo kun je bijvoorbeeld heel veel geld besparen door zelf je noten- of havermelk te maken. Het is dan ook nog eens een stuk gezonder omdat er weinig toevoegingen in zitten. Je vindt meer dan genoeg recepten online.
Stop met het eten van tussendoortjes
Hoe minder je eet, hoe minder je lichaam om eten vraagt. Zo kun je op sommige dagen prima met maar twee maaltijden doen.
Gebruik al je eten
Gooi niets weg, ook geen restjes van maaltijden. Je kunt echt alles hergebruiken voor een nieuwe maaltijd. Daar word je creatief van in de keuken en maakt koken leuker! Delen van groenten die je nu vaak weggooit kun je ook heel goed eten (denk hierbij aan de bladeren van de bloemkool, de stronk van de broccoli).
Deel je auto
Zet je auto op Snappcar en deel je eigen auto met anderen, of doe mee aan een deelauto-project, als MyWheels, Amber of WeDriveSolar. In elke gemeente zijn er vaak ook wel andere regionale projecten. Deze projecten ken ik vanuit de gemeente Utrecht.
Koop zo min mogelijk nieuwe spullen
Alles wat je wilt hebben, wordt door anderen aangeboden en vind je eenvoudig in de kringloopwinkel, Marktplaats of Vinted. En daarbij, er worden op alle gebieden allerlei duurzame opties aangeboden. Duurzamere auto’s, meubels, kleding, ook daarbij moet je je afvragen, heb ik het nodig, of kan ik wat ik heb vervangen met iets wat er al is?
Koop minder verzorgingsproducten
Marketeers beloven ons gouden bergen met hun crèmes en poedertjes. Maar als je het niet gebruikt, dan ontdek je ineens dat je ook dat eigenlijk niet echt nodig hebt. Als je elke dag je benen insmeert met bodylotion van een goedkoop merk, dan gaan je benen daar steeds meer om vragen. Je blijft dus smeren. Maar dat is helemaal niet nodig. Je lichaam is heel goed in staat zichzelf te verzorgen. En als je je dan toch wilt insmeren, denk dan eens aan een natuurlijke olie. Zo puur mogelijk. Want het is niet alleen slecht voor het milieu al die verzorgingsproducten, het is ook nog eens slecht voor je lichaam met alle toevoegingen die er in zitten.
Wat je wel echt moet kopen
-
- Onmisbaar voor vrouwen: Een menstruatiecup en/of menstruatieondergoed (een keer een investering, maar daarna hoef je geen maandverband en tampons meer te gebruiken, wat beter is voor het milieu èn je portemonnee).
- Een herbruikbaar wattenstaafjes en wattenschijfjes, werkt hetzelfde als gewone wattenstaafjes, maar je spoelt hem af en gebruikt hem weer opnieuw.
- Wasbare luiers voor baby’s (geen ervaring mee, maar schijnt wel heel duurzaam te zijn).
- En zo zijn er waarschijnlijk nog wel meer dingen die veel langer meegaan dan de wegwerpdingen die je kunt kopen. Maar die gebruik ik dan allemaal niet…
Check je ‘verslavingen’
Kijk bijvoorbeeld eens of je een periode zonder bepaalde voedingsmiddelen kunt. Ik heb periodes dat ik heel regelmatig koffie drink. Nu drink ik maximaal 1 kop koffie per dag, maar ik merk dat als ik dat elke dag doe, ik het ook steeds de volgende dag weer wil. Door een tijdje helemaal geen koffie te drinken, ontdekte ik dat ik het vaak niet nodig heb. Dat ik elke dag koffie wilde had te maken met de behoefte aan een troostmomentje of een momentje even rust. Door te stoppen met koffie, kwamen er andere rustmomenten voor terug (die minder impact maakten). Koffie is maar een klein voorbeeld, maar wel een met een hele grote voetafdruk, dus hoe minder koffie je drinkt, hoe beter het is. En check dan ook welke koffie je drinkt. Waar komt het vandaan en welke vergoeding krijgen de boeren die het maken?
En voel jij je verantwoordelijk?