6 juni 2018

Een paar weken geleden kwam ik via LinkedIn een artikel tegen van Boris Veldhuijzen van Zanten, een bekende naam voor mij uit de ondernemerswereld, maar verder kennen we elkaar niet. Ik vond zijn blog zo interessant dat ik besloot hem uit te nodigen mee te doen aan mijn onderzoek. Ik weet niet waarom, maar het klopte. En dat voelde voor hem kennelijk ook zo, want direct na mijn uitnodiging via de mail antwoordde hij me dat hij graag een afspraak maakte. Dus vertrok ik deze week naar Amsterdam voor een kort gesprek over Waarom hij leeft zoals hij leeft.

Het kantoor van Boris’ bedrijf The Next Web zit op de Singel in Amsterdam, midden tussen de toeristen. Ik merk aan mezelf dat ik het een beetje een gekke plek vind voor een internetbedrijf, maar eenmaal binnen kom je in een compleet andere wereld dan tulpen, delfts blauw en massa’s toeristen. Binnen kom je in een wereld die veel rustiger is en voelt als een fijne plek om te werken.

 

Het is ok om kwetsbaar te zijn

We starten ons gesprek met de trigger die ertoe had geleid dat ik hem benaderde, het artikel dat hij schreef over het feit dat hij af en toe met zijn hoofd onder een deken wil zitten, omdat hij niet weet waar hij de antwoorden zoeken moet… Als ondernemer is elke dag spannend en uitdagend en soms, heel soms wil je er dan gewoon even niet zijn. Ik herken dit gevoel maar al te goed en toch heb ik het gevoel dat het aan mij lag, als gevoelige vrouw die de wereld sowieso best een uitdaging vindt 😉

Boris vertelt me over de reacties op zijn post; verrassend genoeg kreeg hij veel persoonlijke berichten van andere succesvolle ondernemers die precies hetzelfde ervaren. Mensen die van de buitenkant sterk en onbreekbaar te lijken, die toch hetzelfde ervaren… En ik maar denken dat het aan onze vrouwelijke cyclus lag 😉

Van daaruit komen we op het verschil van aanpak tussen mannen en vrouwen, we hebben het over het idee dat we waarschijnlijk hetzelfde ervaren en voelen, maar dat we er andere woorden aan geven. Een vrouw geeft eerder aan dat ze even helemaal niet weet wat ze nu met haar leven moet, terwijl een man dat verpakt met de woorden; “ik ga het vanaf nu helemaal anders doen”. Waarbij het lijkt alsof de vrouw wat meer gaat onderzoeken en de man duidelijker op zijn doel afgaat, maar dat hoeft natuurlijk niet zo te zijn. Dit verklaart wellicht ook het verschil tussen hoe mannen en vrouwen reageren op vacatures, waarbij mannen zich de perfecte kandidaat vinden als ze kennis hebben op 6 van de tien eisen en vrouwen pas denken dat ze geschikt zijn als ze kennis van alle tien eisen hebben. Voor mij verklaart dit dan weer het feit dat vrouwen wellicht wat minder geneigd zijn hoger in te zetten bij onderhandelingen en de ongelijkheid op de werkvloer dus geevenaard blijft als een werkgever daar niet op inspringt (dit idee is overigens nergens op gebaseerd, behalve dan door een paar punten met elkaar te verbinden).

 

Als het niet werkt, moet je het anders doen

Boris besloot hij op zijn 14e naar de circusschool te gaan en te stoppen met ‘normaal’ onderwijs. Op de middelbare (en lagere) school bleef hij verschillende keren zitten en besloot dat het niet zijn plek was om te blijven. Hij was vastberaden om iets te doen wat wel bij hem paste en zijn ouders hebben altijd gestimuleerd dat hij deed waar hij zich goed bij voelde. “Het is toch het mooiste als je iemand tegenkomt die ergens helemaal voor wil gaan, dat trekt aan en die persoon wil je steunen.” De circusschool bracht hem discipline bij, zijn vervolgopleiding aan de kunstacademie het vermogen anders te denken. “De beste opleiding voor een ondernemer, omdat je als ondernemer creativiteit, discipline en doorzettingsvermogen nodig hebt. Ik legde met deze opleidingen dus de beste basis voor mijn ondernemerschap. Nu heb ik de leukste baan die ik me kan bedenken en heb ik niet het idee dat ik ooit nog iets anders ga doen.”

 

Het internet brengt zoveel moois met zich mee! 

“Het leuke aan internet is dat je met weinig middelen zoveel mensen kunt bereiken. De kracht is dat als je op de juiste knoppen drukt, er serendipiteit* ontstaat. Ik ben er trots op dat wij met TNW 6 tot 9 miljoen mensen wereldwijd bereiken en dat er geen land op de wereld is waar we niet worden gelezen. Maar er is geen formule voor succes, ik heb heel veel verschillende dingen uitgeprobeerd en een paar daarvan zijn succesvol geworden. Niemand ziet dat er heel veel werk is besteed aan dingen die niet gelukt zijn. En zo geldt het voor heel veel succesvolle internetbusiness, niemand ziet de mislukkingen, zo is onderzocht dat er wel 17000 verschillende videokanalen zijn gelanceerd en dat alleen YouTube alles in zich had om een succes te worden.”

Ik geef aan dat het me opvalt dat we een smartphone-verslaving ontwikkelen en ben benieuwd hoe Boris daar over denkt. “Ik vind verslaving geen goed woord. Ik zie onze relatie met de telefoon als iets wat je kunt vergelijken met een kind die een nieuw speeltje krijgt. Eerst is het geweldig, dan laat het kind het links liggen en vervolgens pakt hij het weer op om opnieuw te ontdekken. Zo werkt het bij ons ook, eerst gaan we helemaal op in dit nieuwe item, dan ontdekken we dat dat misschien niet de beste manier is, dan nemen we bewust afstand, om het vervolgens weer opnieuw te ontdekken.”

“We worden nu geconfronteerd met de negatieve kanten van social media, kijk naar Facebook en de Amerikaanse verkiezingen, maar het brengt ook zoveel moois en dat vergeten we. Ik kijk bijvoorbeeld naar de relatie die mijn kinderen onderhouden met hun grootouders, ze delen veel met elkaar via social media en dat maakt de band veel sterker dan de band die ik met mijn opa en oma had. We zijn dus met elkaar aan het ontdekken welke rol social media speelt in onze levens.”
Dat vind ik een mooie gedachte. En opeens begrijp ik het ook beter. Nieuwe dingen in een leven hebben tijd nodig om begrepen te worden, zeker dingen die lange tijd bij ons blijven. Doordat de ontwikkelingen zo snel gaan, snappen we het niet helemaal en vragen we ons af of dit nu wel de bedoeling is. Maar het feit dat het er is, betekent ook dat we samen kunnen kijken naar manieren om er mee om te gaan, op een fijne manier. En daarin ook steeds meer je eigen gebruik onder de loep te nemen en te kijken waar je je digitale apparaten wel en niet voor wilt gebruiken. Het is natuurlijk niet vreemd dat we de telefoon veel gebruiken, omdat het bijna alle apparaten die we vroeger los hadden nu in een apparaat hebben.

 

We geven onze mensen vrijheid om de afgesproken resultaten te behalen

“We hebben geen geschreven regels dat mensen net als ik vrij kunnen nemen als ze er even doorheen zitten, maar ze mogen het wel doen. We spreken met elkaar af welk resultaat we willen en iedereen heeft de vrijheid op het afgesproken moment te leveren. We houden ons niet bezig met de manier waarop mensen dit doen, ze zijn vrij in de manier waar ze werken en wanneer. Ze hebben een hoge mate van eigen verantwoordelijkheid.” Zo bepalen ze ook in overleg met hun team wanneer ze op vakantie kunnen. “We hebben niet een officieel aantal vakantiedagen, maar als je weg wilt, dan overleg je met je team of dat kan. Zo zijn er mensen die af en toe een paar maanden in het buitenland zijn en toch het werk doen.”

 

Mijn werk is mijn identiteit

“Ik doe dit werk omdat het mijn identiteit is, dit is wie ik ben. Ik snap mensen ook niet die hun werk en privéleven willen scheiden, dat slaat wat mij betreft nergens op. Ik neem zakelijke relaties mee naar huis en mijn vriendin en kinderen mee naar kantoor. En dat zie ik ook bij mijn mensen die op hun vrije dag zelfs nog komen chillen op kantoor, omdat het zo’n fijne plek is. Werk geeft mij het gevoel dat ik nuttig ben en bijdraag aan de samenleving, ik kan me niet voorstellen dat ik niet meer zou werken. Op het strand zitten is prettig als je erg moe bent en moet uitrusten, maar niet als invulling van je leven, dan gaat het snel vervelen. Ik ben blij dat ik dit heb ontdekt, dat ik dit werk altijd kan blijven doen, ik zie mezelf dan ook niet met pensioen gaan!”

 

*serendipiteit is het vinden van iets onverwachts en bruikbaars terwijl je op zoek bent naar iets totaal anders.

Bloggen

Meer over mij

Schrijf je in voor mijn magazine

20%

Korting

Bedankt voor het inschrijven

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec.