In het kader van mijn onderzoek “Waarom leven we zoals we leven en kan het ook anders?” spreek ik Cees Hoogendijk. We ontmoeten elkaar op een zonnige dag op het strand van Scheveningen. Een plek waar we genieten van het mooie weer, een plek waar hij thuis is, een plek die mij weer bevestigt hoe ik mijn leven wil leiden. In vrijheid, met zon en de zee in de buurt. Cees heeft het in zijn leven gecreëerd. Hij woont sinds een paar jaar weer in Scheveningen (de plaats waar hij geboren is), en is ook vaak aan het strand van Barcelona en de Costa Brava te vinden, daar woont zijn grote liefde.
Cees en ik kennen elkaar uit het Seats2meet-netwerk, een plek waar we ons allebei thuisvoelen en waar een deel van ons ondernemerschap tot wasdom is gekomen. Cees spreekt over a-synchrone wederkerigheid, iets doen voor een ander zonder er iets voor terug te verwachten, wetende dat het via een andere weg weer naar je toe zal komen. Je kunt het ook karma noemen.
Cees is al 15 jaar ondernemer en werkt in veel van zijn projecten op basis van de methode van Appreciative Inquiry (AI). AI is een filosofie, een verandermethode die het potentieel van mensen en organisaties ontdekt, bekrachtigt en omzet in constructieve actie. AI is volgens Cees niet alleen een manier van werken en denken, maar een levenswijze. Het is een van de manieren om anders naar jezelf en de wereld te kijken. “Het maakt je behoorlijk zen,” voegt Cees er lachend aan toe.
“Door AI te beoefenen ga je anders naar elkaar kijken, zo zie ik tegenwoordig iemands uitspraken los van de persoon. Ik zie dat iedereen een mens is. Ik oordeel niet meer, stel vragen en accepteer dat de dingen zijn zoals ze zijn.”
Cees straalt het hele gesprek van oor tot oor. Hij vindt alles wat hij doet leuk en gunt het zichzelf dat hij al die leuke dingen mag doen. In zijn ondernemerschap is hij daar naar toe gegroeid. Na 15 jaar van alles en nog wat doen en zichzelf ontwikkelen doet hij nu vrijwel alleen maar dingen die hij echt leuk vindt om te doen. “Zelfs dingen die anderen niet leuk zouden vinden, maak ik leuk. Ik vind overal wel een reden voor om het te doen. Zo moest ik dit weekend het trapgat in ons appartementengebouw stofzuigen, niet het leukste klusje, maar ik doe dat dan met plezier, omdat ik weet dat mijn vriendin daar enorm van geniet als ze hier komt morgen.”
“Ik geloof dat iedereen een eigen karakter, een eigen kern heeft. En dat die kern voor iedereen anders is, dat iedereen andere keuzes maakt en andere behoeftes heeft. Ik heb mijn eigen kern lang genegeerd. Ik zat in een relatie die goed was, maar ik had niet door dat ik in die relatie mijn eigen kern aan het inleveren was. Nu ik weer meer vrijheid heb, ontdek ik bijvoorbeeld dat ik echt afstam van mijn voorouders, die waren allemaal zeemannen. Ik merk dat ik ook de behoefte heb het ‘zeegat’ uit te varen, ik wil op zoek naar nieuwe dingen. Vrijheid is mijn belangrijkste waarde. Dat ik daarnaast ook een goed stel hersenen heb gekregen is mooi meegenomen, daardoor kan ik ook ultiem van die vrijheid genieten.”
Cees vertelt me over zijn ideeën van “het gewaarzijn”, hij gelooft dat er een groter universum is dat informatie van ons ‘bewaart’, die we kunnen oppikken. Het is een algemeen brein dat ons bepaalde stemmetjes laat horen, zoals de stem die zegt dat het ok is als we boos of verdrietig zijn, dat dat er ook mag zijn.
We spreken een tijdje over de liefde en over het idee dat veel mensen nooit de echte, ware liefde zullen ervaren. Cees is gezegend dat hij op een gegeven moment een vrouw is tegengekomen met wie hij een diepe verbinding voelde, echte liefde. Maar voordat dit er mocht zijn, moest hij nog vele hobbels overwinnen. Appreciative Inquiry heeft hem daarbij geholpen en gaf hem uiteindelijk de kracht uit zijn huwelijk te stappen en de ruimte te geven aan deze nieuwe liefde. “Je kunt wel zeggen en geloven dat de ware bestaat, toch blijft de vraag of je hem of haar ook tegenkomt, niet iedereen is zo gelukkig als ik dat ik dit mag meemaken. Daardoor blijven er wel veel mensen bij elkaar die samen niet het complete geluk ervaren en dat is natuurlijk wel heel erg jammer, want de liefde is iets geweldigs.”
“Na jaren heb ik ontdekt dat ik echt iets kan en in beweging kan zetten. Mensen zijn geraakt als ik in de organisatie ben geweest en zetten echt stappen tot verandering. Die dankbaarheid wordt nu ook geuit. En ik, ik ben zen geworden. Ik weet dat alle mooie en minder mooie dingen voorbij gaan. ook daarmee kun je gelukkig zijn, want geluk zit niet aan een kant van de streep. Pijn gaat voorbij, en ook alle mooie dingen. Niets is blijvend, je moet laten gebeuren wat er is en niet gaan proberen dingen te repareren of te behouden.” We zijn het erover eens dat er niet zoiets bestaat als altijd maar blij en gelukkig zijn. Het gaat er om dat je het donker en het licht kunt zien, om vandaaruit alles echt te kunnen ervaren.
“The purpose of life is to find your gift, the meaning of life is to give it away”, deze zin vond ik ooit in een boekje en ik ben blij dat ik nu op een punt ben gekomen dat ik mijn gift heb gevonden en deze op allerlei manieren weg kan geven. Door het pad van AI te volgen voel ik me geroepen hierover les te geven, vanuit het lesgeven leer ik weer over mezelf en anderen. Dat is het mooie aan lesgeven, je wordt er als leraar altijd ‘beter’ van.”
“Ik heb een drukke en volle agenda en dat is heerlijk, ik ben ook nooit moe, want ik doe alleen maar leuke dingen waar ik ontzettend veel energie van krijg. Soms werk ik 11 uur op een dag, maar er is ook genoeg tijd voor inspirerende gesprekken met leuke mensen, om te mijmeren en om tijd te maken samen met mijn partner te zijn. En van alles wat ik doe, geniet ik enorm. Ik ben ook het meest in de flow als ik aan het werk ben, als ik met mensen werk en mijn gaven in kan zetten. Ik wil echt wat betekenen, dus daar ben ik continu mee bezig. Zonder mezelf daarbij uit het oog te verliezen.”
“Ik vind het fantastisch een leven lang te leren en onderzoeken, dat is waarom ik ook zoveel verschillende dingen doe.”