Als je mijn nieuwsbrief al wat langer volgt, dan weet je dat ik veel schrijf over de kracht van acceptatie. Over hoe acceptatie je helpt om het huidige moment gewoon als moment te zien en te weten dat het voorbij gaat. Dat dingen beter kunnen worden als ze nu slecht zijn (of slechter kunnen worden als ze nu goed zijn natuurlijk…). Niets is blijvend, alles is altijd in een continue staat van verandering. Alleen lijkt het alsof er op dit moment in het leven van ons wordt gevraagd steeds sneller en vaker te veranderen. En dat kan soms voelen alsof je in een continue rollercoaster zit. Nooit een moment om even op adem te komen, steeds maar weer je aanpassen aan de veranderende buitenwereld.
Bewust veranderen of lekker leven?
Net na het versturen van mijn vorige blog over hard werken dronk ik koffie met een vriendin. We hadden het over het idee dat je nu al goed bent zoals je bent. Dat je niet aan jezelf hoeft te sleutelen. Allebei hadden we tot dan toe veel tijd besteed aan persoonlijke ontwikkeling, maar zij stelde dat ze daar klaar mee was. En ik begreep het. Want continu op een gerichte manier bezig zijn met je ontwikkeling betekent dat je niet in het hier en nu kunt accepteren wie je bent. En met dat wat er om je heen gebeurt. Groeien en veranderen doe je toch wel, gewoon door te leven. Daarvoor hoef je niet steeds bewust die ontwikkeling op te zoeken.
Wat wordt je verteld?
Door bij mijn ouders te logeren keek ik afgelopen week weer eens naar het nieuws. Ik zag items over de drama’s op Schiphol, ongelukkige meisjes op middelbare scholen, het personeelstekort in bijna alle sectoren en de stijgende prijzen van gas en elektra. Maar ook de reacties van politici en bestuurders op al deze zaken. Ik begon me af te vragen of de problemen die benoemd worden, wel echt problemen zijn. Volgens mij worden ze problemen omdat we willen dat alles blijft zoals we gewend waren. En als je daar maar veel over communiceert dan wordt het vanzelf een probleem. Maar wat als al deze dingen nu onderdeel zijn van het leven en voortkomen uit de keuzes die we tot nu toe hebben gemaakt.
Maak een spel van verandering
Verandering is voor veel mensen lastig (behalve als je intrinsiek gemotiveerd bent, dan gaat veranderen vaak gemakkelijker). Het gaat niet vanzelf en je moet er veel voor doen. Ik denk dat het dan het beste werkt er maar een spel van te maken. Ga spelen met de veranderingen die worden opgelegd. Kijk of het lukt. Kijk of je kunt accepteren dat je langer moet wachten voor je geholpen wordt in je favoriete lunchtent waar nu minder personeel is. Kijk of het lukt korter te douchen of speelt met andere manieren van koken.
Een andere manier van koken
Zo had ik gisteren de eer een Cooking Bag uit te proberen. Mijn moeder had er een in huis en ze vroeg me een groentestoofschotel te maken. Voor dit gerecht hoefde ik alleen maar de groenten te snijden en even aan te bakken in olie met knoflook. Daarna voegde ik water toe aan het geheel, bracht het aan de kook, liet het twee minuten doorkoken en vervolgens zette ik de pan in de zak. Je maakt de zak goed dicht en zet het geheel een uur weg. Daarna maak je de zak weer open, haalt de pan er uit en je eten is klaar. En eerlijk waar, het werkt geweldig. De zak houdt het eten zo heet, dat ik twee keer mijn mond verbrandde toen ik het eten proefde.
Hoe gaat het met jou?
Ik ben wel benieuwd hoe jij deze tijd van verandering ervaart. Misschien ervaar je wel helemaal geen noodzaak tot veranderen en is het alleen in mijn omgeving dat mensen zich hier mee bezig houden. Zelf zit ik in een zodanige fase van transitie dat echt niets hetzelfde is. Ik weet dus hoe intens het is als je leven ineens op zijn kop staat. Als je deze fase als intens ervaart. Weet dat je niet alleen bent. Ik hoor graag van je. Delen is tenslotte helen.