federica-giusti-scaled

Meer doen met minder geld

Vorige week vroeg ik me af waarom je met pensioen zou gaan. En net nadat ik het gepost had, kwam er een ander verhaal bij me op. Want je kunt je natuurlijk afvragen of je kunt blijven leven zoals je nu doet als je minder gaat werken of vaker een momentje rust neemt. Misschien ben je bang dat je dan je hypotheek niet meer kunt betalen of minder vaak uit eten kunt gaan. Maar het leuke aan nu met pensioen gaan, is dat je veel meer tijd overhoudt. En met die tijd kun je dan weer heel veel geld besparen.

Je levensstijl verandert

Ik moest denken aan het gesprek dat ik hierover had met Jeroen Komen, die zijn bedrijf verkocht en dacht dat hij een paar jaar van het geld zou kunnen leven. Maar door zijn levensstijl te veranderen, bleek dat hij veel langer met dat geld kon doen dan hij ooit had gedacht. En dat is nu precies de essentie van alles waar ik in geloof. Als je rustiger aan gaat leven en de dingen doet die je leuk vindt en waar je energie van krijgt, dan heb je veel minder behoefte (lees: geld) aan aankopen die je eigenlijk niet nodig hebt.

Je verkleint je voetafdruk

En als we dat allemaal zouden doen, laten we direct een veel kleinere voetafdruk achter op de aarde. Wat niet wil zeggen dat je helemaal zonder dingen kunt leven, maar je gewoon veel minder nodig. Ik ervaar het hier in Griekenland bijvoorbeeld met het doen van boodschappen. Ik woon in een klein dorpje, met beperkte toegang tot het openbaar vervoer en weinig winkels. De meeste restaurants zijn gesloten en meestal heb ik ook geen zin om ’s avonds nog uit eten te gaan. Dus eet ik veel thuis. En dan ‘moet’ ik het doen met de ingrediënten die ik hier in het dorp vind. En omdat dit hele dorp gericht is op toeristen in de zomer, betekent het dat de winkels in deze periode maar een beperkte voorraad hebben.

Meebewegen

Dat is aanpassen en meebewegen. Eten wat het seizoen en de regio biedt, niet elke dag iets anders eten, maar heel basaal mijn maaltijden vormgeven met regelmatig dezelfde ingrediënten. Omdat ik hier ook weer niet zo lang ben, wil ik ook niet investeren in een enorme keukenkast vol met kruiden en andere voorraden. Dit is iets wat ik heb geleerd van leven met een kleine portemonnee. Vroeger had ik er het geld niet voor, nu geef ik het geld er niet meer aan uit… Een keer per week ga ik lekker uit eten en heel soms lunch ik buiten de deur. Ik trakteer mezelf regelmatig op een kopje koffie met amandelmelk aan het strand, maar meer dan dat is het niet. Mijn leven is extreem simpel geworden. Maar daardoor bespaar ik ook een heleboel geld.

Eenvoud

Door die eenvoud ontdek ik wat ik echt wil in mijn leven en wat ik niet echt nodig heb. Zo ontdek ik dat het echt niet zo erg nodig is dat ik elke dag een cacaoceremonie doe (zoals ik dat in Nederland wel deed), maar dat het wel fijn is om elke dag een paar keer contact te maken met mijn essentie om te blijven volgen wat goed is voor mij. Ik ontdek dat ik minder aandacht kan besteden aan eten, maar dat koken voor mij een fijne manier is om afstand te nemen van de dingen die moeten. Omdat het me energie geeft.

Leegte brengt nieuwe inzichten

Hoe moeilijk het soms ook is om veel alleen te zijn en weinig afleiding te hebben, het geeft ook heel veel ruimte voor nieuwe inzichten. Op deze manier mijn jaar afronden geeft me uiteindelijk heel veel nieuwe energie en creatiekracht voor het nieuwe jaar. Er gaan hele mooie dingen aankomen. Houd deze nieuwsbrief in de gaten, want volgende week krijg je alvast een sneakpeak van de events van volgend jaar!

Meer lezen?