IMG_20221204_131516-EFFECTS

Waarom zou je met pensioen gaan?

Het is half 9, vrijdagochtend. Ik doe mijn hardlooprondje en zie de mannen in de velden bezig met de olijvenpluk. Bij elk veld waar ik voorbij kom, valt het me op dat er altijd minstens één wat oudere man tussen staat. Ik gok de vader van het stel, misschien de eigenaar van het veld, of gewoon iemand die het leuk vindt om mee te helpen. Deze mannen doen gewoon mee met het hele proces en dat zette me aan het denken (even daar gelaten dat het ook een moetje kan zijn om geld te moeten verdienen, maar die gedachte laat ik voor dit verhaal even achterwege ;-).

Bron van geluk

In mijn podcast en in mijn boek ‘Volg je eigen weg’ deel ik het verhaal van Arjan, mijn ex-partner, die volgens het principe leeft dat hij elke dag een pensioenmomentje neemt. Volgens hem is het onzinnig om een groot deel van je leven heel hard te werken en vervolgens met pensioen te gaan. Waarom niet gewoon nu al genieten van het leven? Gelukkig zie ik steeds meer mensen om me heen die de ruimte maken voor die kleine rustmomenten. Ook ik heb ze veelvuldig in mijn leven toegevoegd. Ik geloof namelijk niet dat ik, als ik straks de pensioengerechtigde leeftijd heb gehaald, wil stoppen met werken. Ik zou niet weten wat ik dan met mijn tijd aan moet. Alles wat ik nu doe vind ik veel te leuk om mee te stoppen. Het geeft waarde aan mijn leven en dat schijnt een grote bron van geluk te zijn, waardoor je langer leeft. Dat noemen ze ook wel Ikigai.

Actief blijven, ook na je pensioen

Ik zie het ook bij mijn ouders die, nu ze met pensioen zijn, nog steeds een heel vol leven hebben. Ze doen veel vrijwilligerswerk en mijn vader heeft zijn oude werk weer opgepakt. Gewoon omdat hij het leuk vindt om te blijven doen. Ik zie ook hoe goed het hen doet, ze zijn actief en vol energie. En ze hebben de ruimte hun echte pensioenmomentjes te pakken. Ze kiezen zelf wat ze willen.

Minder werken

Het is logisch dat je, als je ouder wordt, minder wilt gaan werken. Maar uit een onderzoek dat ik deze week las, bleek dat er ook veel mensen zijn die nu al minder willen werken. En dat snap ik ook. Ik moet er niet aan denken week in week uit verplicht een vast aantal uur ‘naar mijn werk’ te gaan. Ik wil dat het iets is wat leuk blijft en waar ik zin in heb. En als dat zo is, dan werk ik met plezier heel veel uur.

Creativiteit stroomt als je afstand neemt

Overigens zijn de pensioenmomentjes eigenlijk ook werk. Zeker als je een baan hebt waarbij je veel moet nadenken. De afgelopen dagen maakte ik een paar lange wandelingen (lees: pensioenmomentjes). Tijdens die wandelingen gaat mijn creativiteit stromen. Dus probeer ik altijd een boekje bij me te hebben waarin ik de belangrijkste gedachtegangen op kan schrijven. Ik heb die afstand van mijn werk ook nodig om creatief te blijven.

Ikigai en de Blue zones

In het boek Ikigai vertellen schrijvers Francesc Miralles en Héctor Garcia over de Blue Zones. Misschien ken je ze wel, de plekken op de wereld waar mensen het gezondst zijn en heel oud worden. Een van die Blue Zones ligt in Griekenland, het eiland Ikaria. Het is een van de plekken waar veel mensen wonen die ouder dan 100 worden en ik geloof echt dat dit voor het grootste deel komt doordat mensen actief blijven en een eenvoudig dieet volgen. Niet te veel poespas op je bord en leven met de seizoenen. Maar dat zou eigenlijk het recept moeten zijn voor elke dag, hoe oud je ook bent!

Ik wens je een heerlijk weekend, met hopelijk heel veel pensioenmomentjes!

Meer lezen?